Iš ko šie pasauliai?

Parnegė K.M. 2020-02-06

Bernardas Levickas kuria, nes prireikė kažko daugiau nei įprastas darbas. Tarp gėrio ir blogio, tarp harmonijos ir chaoso, blizgesio ir dirbtinumo - labai savitai keisti jo kuriami pasauliai.

Neįpareigojančioje "Pabarstukų" rubrikoje Jūsų teismui pristatome kūrinius ir trumpą šnektelėjimą.


Kaip ar kodėl pradėjai kurti?

Tiesiog vieną dieną gimė mintis, pamaniau jog tai bus visai įdomus laisvalaikio projektas ir nusprendžiau įgyvendinti. Vėliau tai įgijo pagreitį, užsikabinau ir nebesustojau.

Iš ko padaryti tavo darbai? Kokią reikšmę turi būtent tokių dalių pasirinkimas?

Darbai padaryti iš visko kas mus supa. Dalis renkuosi pagal formą ir kilmę, stengiuosi kiekviename kūrinyje palikti kontrastą tarp puošnių dekoracijų ir paprastų, buitinių ar pramoninių objektų, taip primenant apie tai, iš kur viskas kas puošnu atsiranda.

Kodėl tavo skulptūriniuose objektuose beveik tobula simetrija?

Tiksliai ir pats nežinau, tačiau savo darbus pats matau kaip paminklus vienai ar kitai temai, o simetrija veikiausia padeda tą paminkliškumą sukurti.

Ar darbai susiję su kokia nors teorine sistema, pasaulėžiūra, konkrečiomis vertybėmis? Kaip įžodini tai, ką padarei?

Manau, kad mano darbai daugiausia kalba apie žmonijos ir jos vertybių kaitą bėgant laikui ir vykstant technologinei bei socialinei kaitai. Kaip minėjau, tai savotiški griūvantys paminklai žmonijai, pasauliui ir kultūrai, apsupti pramonės, vartotojiškumo ir godumo sukelto chaoso.

Kokį jausmą nori kelti žiūrovui?

Noriu, kad kūrinys stumteltų iš komforto zonos, paliekant vietos šypsenai.

 

Daugiau apie kūrėją:

https://www.bernlevi.com/gallery