Paroda Nr. 4: Performatyvi meno šventė

2019-05-12

Gegužės 20 dieną, pirmadienį, 19 val. menų fabrike Loftas (Švitrigailos g. 29, Vilnius, įėjimas pro parduotuvę „Iki“) vyks VIENO VAKARO paroda „NR. 4“, organizuojama sambūrio „Trys dienos“.

Sambūris „Trys dienos“ kaip gyvas, vis kintantis organizmas gyvuoja jau ketverius metus. Varomoji sambūrio jėga – kūrybinė energija, troškimas eksperimentuoti, išsilaisvinti. Tai – antroji vieša sambūrio paroda, šiemet kviečianti į perfomatyvią meno šventę.

Pirmieji metai buvo bandomieji, žvalgybiniai. Antraisiais paskelbėme – „pozuotojas – kūrinio bendraautoriautorius“. Trečiaisiais įtraukėme tarpdisciplininio meno kūrėjus ir akcentavome procesualumą. Ką veikėme šį sezoną? Šįsyk itin ryškiai pasikeitė tapančiųjų dalyvių demografija. Pasikvietėme daug jaunų, jau pripažintų ir neabejotinai perspektyvių tapytojų, kurie ėmėsi nelengvos užduoties – eksternu išgyventi adaptacinį periodą, grįžti prie jau užmestos tapybos iš natūros, neišduoti savito idėjinio ir plastinio braižo, tuo pačiu – reaguojant į plenero mikroklimatą – eksperimentuoti ir atrasti kažką naujo sau ir akto žanrui (išlaisvinti akto žanrą iš sustabarėjusių kanonų), galiausiai – pasiekti meninę kokybę ir neprarasti kūrybinio proceso žaismės bei malonumo.

Ar jiems pavyko? Mūsų manymu, pavyko su kaupu. Bet kviečiame dairytis po parodą ir nuspręsti patiems, išgyvenant plenerui analogišką atmosferą. Kūrybiškų asmenybių susitelkimas neretai virsdavo improvizuotu, saikingai išprotėjusiu performansu, todėl darome vieno vakaro renginį, kuris atkartoja tą transo būseną, virsta švente ne tik akims, bet ir ausims. O plenero komiksas bus tarsi išlikęs dokumentas, leisiantis užmesti akį į vieną iš sezono plenerų. Plenerų dalyviai bei kviestiniai menininkai parodoje paveikslais, instaliacijomis ir performansais perteiks plenerų atmosferą, patirtį, apmąstymus kūniškumo, procesualumo ir tapybos temomis.

Teksto autorė: Austėja Mikuckytė-Mateikienė

 

Sambūris „Trys dienos“ jau ketverius metus jungia akto žanrui neabejingus įvairaus amžiaus, išsilavinimo ir braižo Lietuvos tapytojus bei tarpdisciplininio meno kūrėjus. Kasmet organizuojami keturi plenerai, trunkantys po tris dienas. Kiekvienas dalyvaujantis menininkas su savo unikalia patirtimi turi savitą modelio matymą, kolektyvinės kūrybos sampratą ir jauseną. Taip kiekvienas pleneras tampa mikrovisata su specifine atmosfera. Telkiasi kūrybinė energija, išdrįstama eksperimentuoti ir atrasti, išeiti iš komforto zonos ir susidurti su čia ir dabar kylančiais klausimais. Todėl į menininkų tapomus paveikslus mes žvelgiame kaip į bendradarbiavimu su modeliais paremtos meninės praktikos artefaktus. 

 

Menininkai: Gabrielė Šermukšnytė, Laura Slavinskaitė, Meda Norbutaitė, Tadas Tručilauskas (Tadas Tru), Rūta Matulevičiūtė, Donara Manukian (Donara Manuk), Paulius Arlauskas, Kristina Asinus (As-in-us Art), Daiva Tankevičienė, Raminta Blaževičiūtė, Rimvydas Pupelis (MUTA), Mantas Daujotas, Algimantas Černiauskas (Allgoodmantas #BlackouPaintings), Indrė Ercmonaitė, Miglė Anušauskaitė, Julija Skudutytė, Darius Jaruševičius (Polyrabbit.Duplicate), Vita Opolskytė, Ieva Tarejeva

Kviestinė menininkė: Jurga Barilaitė

 

Oro akrobatikos performansą atliks: Insomnis (Konstantin Kosovec, Elena Kosovec, Izabelė Kuzelytė)

Pozuotojai: Aušrinė, Viktorija, Laura, Toma, Beatričė, Goda, Linas, Aina, Konstantinas, Elena, Izabelė, Donatas, Indrė

Dizaineriai: Maryna Taiberman (Marysia Morrison), Meredith Thomas

DJ: Constantin Scholz, Johannes Wenke

Būgnininkas: Pijus Grūdė

 

Organizatorius:  Sambūris „Trys dienos“

Kuratorės: Gabrielė Kreišmonaitė, Austėja Mikuckytė-Mateikienė

Sambūrio „Trys dienos“ įkūrėjas ir globėjas: Saulius Kreišmonas

Daugiau apie sambūrį „Trys dienos“: www.trysdienos.lt bei Facebook ir Instagram: trysdienos

 

Paroda veiks tik vieną vakarą

Renginys nemokamas