Monikos Radžiūnaitės paroda „Stultus Pictorem“ galerijoje „Akademija“

2019 02 02 – 2019 02 15

VDA galerija „Akademija“

Pilies g. 44, Vilnius

 

Kvailas tapytojas – taip skambėtų parodos pavadinimas (sąmoningai naudojantis netiksliu google translate vertimu) išvertus iš lotynų kalbos. Pragaro šernai, delno dydžio avinėliai lėkštėje, gaidys ir lapė, šokantys vestuvinį šokį, paukščiai prie puotos stalo ir kiti personifikuoti, mistiški sutvėrimai. Menininkė įkvėpimo semiasi iš viduramžių dailės, todėl jos kūriniuose apsigyvena įvairiausios būtybės, veikiančios keistame, logiškų priežastingumo ryšių neturinčiame pasaulyje. Arba tiesiog – kvailame pasaulyje. Tačiau M. Radžiūnaitės kūryba yra ne tik kvailumo manifestacija, tai ir siekis iš to kvailumo ištrūkti, atrasti už visos absurdiškos kvailybės slypinčią tiesą.

Menininkę viduramžiai žavi ne tik dėl neįprastos, vaizduotę kurstančios vizualinės kalbos (bent jau žiūrint mūsų akimis), bet ir dėl vieningo, aiškaus to laikotarpio gyvenimo tikslo – tai yra patekimo į Rojų, į aukštesnį pasaulį. Šiais laikais – priešingai – vaizdų, garsų, informacijos perteklius suskaldo vieningos tiesos idėją ir sukelia kvailumo, netgi apsikvailinimo pojūtį. Ironiška, bet netgi bandymas ištrūkti iš susiskaidžiusio pasaulio įgauna kvailumo – apie tiesą menininkė pasakoja per tai, kas ji nėra.

Ne ką mažiau nei fantastiniai vaizdiniai dailininkei yra svarbi spalva. M. Radžiūnaitės darbuose dominuoja ryškios, dekoratyvios spalvinės dėmės, pritaikytos jau ne viduramžių, o šių laikų žmogui, pripratusiam prie intensyvių, perteklinių spalvų. F6ccd7, e2b227, 266242 – tai ne atsitiktinių simbolių kombinacija, o konkrečių spalvų kodai. Pasak autorės, dažnai spalvą ji naudoja kaip pirminę inspiraciją, pažadinančią vaizduotę. Vėliau menininkės galvoje ima kurtis konkretūs paveikslo veikėjai, objektai ir jų tarpusavio ryšiai. Žiūrovas, savo ruožtu, gali nesunkiai susirasti spalvinius kodus internete ir palyginti tos spalvos sukeltas asociacijas su autorės darbais, gal netgi vaizduotėje susikurti asmeninę savo viziją.