Dvi su puse

Kristina Alsytė 2017-12-28

Dualinė sistema – tai tokia simbolių struktūra, kai išreiškiamas santykis tarp dviejų komponentų, kurių kiekvienas daugiau ar mažiau „pakrautas“ priešingos galios.

Hans Biedermann

 

Diena/naktis, viršus/apačia, skaistybė/nuodėmė, gyvenimas/mirtis – bipoliškumas kuria dinamiką, bet nesuteikia galimybės pasiekti idealią sintezę. Ecce homo! Žmogus, gyvenantis tarp šių priešpriešų, laviruojantis tarp jų ir kuriantis dar vieną pasaulio matą, o gal matymą, kažką laikino, netobulo, pamirštamo, kas be paties žmogaus nustoja turėti prasmę, kažką, kas trumpam sulipdo pasaulį į visumą, kad būtų lengviau egzistuoti, kad nuo žemės kylantis žvilgsnis pasiektų dangų. Kūryba – tai tiltas, bet ne pati žemė ar dangus, kūryba – ne vienas, o pusė.

Galerijoje „AV17“ veikia Lino Blažiūno ir Jono Aničo paroda „Dvi su puse“. Šia proga dalinuosi menininko Blažiūno mintimis apie kūrybą ir jos  užkulisius.

 

Tiltai

Kūryba pačiam kūrėjui yra pasaulio pažinimo procesas, dvasinis sambūvis su savimi ir artimiausia aplinka. Meno kūriniai žiūrovui – jų pačių atitikmenų stebėjimas, taip pat kitų žmonių žvilgsnio į pasaulį pasiūlymas, skatinantis suvokti, kaip kiekvienas individas gali skirtingai jausti tuos pačius dalykus. Menas gali praplėsti sampratos galimybes, lavinti sensoriką, empiriką, gali suteikti katarsį, nirvaną arba priešingai – nuopolį, minčių destrukciją. Aš, kaip kūrėjas, tikiu, kad mano darbai kelia ir teigiamas, ir neigiamas emocijas, nes šios dvi būsenos viena be kitos negali būti.

Iš pasaulio

Domiuosi visomis meno sritimis. Muzika padeda pasinerti į tam tikras būsenas kūriant, pavyzdžiui, Steve’o Reicho, Philipo Glasso minimalistinės kompozicijos. Dailėje artimiausia grafinė raiška, artimiausia ir aktualiausia. Patinka žemės menas, tokie kūrėjai kaip Andy Goldsworthy, Richardas Longas. Lietuvoje taip pat daug įdomių, aktyvių žmonių, kurie drąsiai viešina, dalinasi savo darbais su visuomene, ir man atrodo, nesilaiko pozos būti šiuolaikišku, madingu. O tai ir yra svarbiausia būnant kūrėju.

Į pasaulį

Parodoje „Dvi su puse“ bus šeši mano kūriniai (kiti – Jono Aničo). Visi atsiradę iš paties išgyvenimų, patyrimų gamtoje, virtusių prisiminimais. Pavyzdžiui, „K.liūtis 1.“ inspiruota kelionės į kalnus su broliais ir tėčiu. Trys dienos kalnuose. Dvi su puse lijo. Matėme lietaus peizažus, beveik jokios panoramos. Tokius prisiminimus norisi reflektuoti, „ištempti“ laike. Pasirinkau ilgo kūrybos proceso būdą, kad šiuos atminties fragmentus grąžinčiau į dabartį. Užtrukau 7–8 mėnesius. Vizualizacijos gavosi net fiziškai išilgintos, išskyrus vieną, kuri atvirkščiai – sutrumpėjo.

Linas Blažiūnas, parodos „Dvi su puse“ fragmentas, nuotr. galerijos „AV17"

Iš savęs

Nuolatos eksperimentuoju, ieškau naujų technikų ir jų teikiamų galimybių. Stengiuosi pasirinkti tai, kas geriausiai išreikštų atitinkamus motyvus. Nemėgstu užsistovėti, nors būna, kad kai kuriuos metodus taikau ilgesnį laiką. Tokiais atvejais vėliau jų atsisakau ir grįžtu tik supratęs, kad dar neišsėmiau visko, ką jie gali duoti. Mėgstamiausi: piešimas anglimi, pieštuku, tušinuku, tapymas citrinos rūgštimi ant popieriaus, dažyto kalio permanganatu, akrilu ant organinio stiklo, raižymas sausa adata be atspaudo.

Į save

Esamasis laikas yra pagrindinis mano kūrybos šaltinis ir nors dažnai vaizduoju praeities įvykius, bet juos suvokiu dabartyje, esamuoju laiku. Esu empirikas, pasikliaujantis savo paties išgyvenimais, patirtimi ir vadovaujuosi pažinimu per jusles, labiausiai taktilika, regėjimu, klausa. Mane įkvepia būsenos, patirtos gamtoje. Jomis kuriu, stebiu jų kaitą miesto fone. Apmąstau miesto žmogaus žvilgsnį į gamtą. Mano tikslas – būti plokštumoje, bet reflektuoti formas, nes iš jų susideda aplinka.

Kurdamas pirmiausia pagalvoju apie supančią erdvę, o tada nuo jos atsiriboju. Pamirštu, kur esu ir koks yra laikas. Kažkuriuo momentu pajuntu, kad reikia atsitraukti, ir mintys apie erdvę sugrįžta. Tik tada  pamatau, kad įvyko kūrybos procesas, pamatau to proceso rezultatą.

 

Pamatau tiltus, jungiančius priešybes. Pamatau dvi su puse.

 

Paroda „Dvi su puse" galerijoje „AV17" (Totorių g. 5) veiks iki sausio 10 d.