Revoliucija Šešėliuose: iš jų lenda ne tik vagys ir gangsteriai

2016-11-15

Sunkus laikai Lietuvoje ne paslaptis: šešėlinė ekonomika, šešėlinės gaujos (tiek politikoje, tiek skersgatviuose), šešėliuose vis dažniau lieka ir paprasti žmonės su neišgirstais lūkesčiais, skirtingų, neįvertintų profesijų atstovai, o ką jau kalbėti apie meno žmogų, kuris dažnai užspiečiamas kampe nematomos valdančiosios rankos, „dar truputį patūpėti šešėliuose“.

Šešėliuose šį rudenį meninis sujudimas. Lapkričio 24 d., gyvos muzikos klube ORIXO (Kaune) iš jų išlįsti nusprendė vienuolika jaunų, įdomių poetų, prozininkų bei džiazo muzikantų, kuriems pabodo lindėti savo ar kitų žmonių metaforizuotuose šešėliuose. Be to, tai progra priminti, jog rašytojų ir džiazo muzikantų, bohemos vakarėliai nemirę, egzistuoja ir laisvai kviečia prisijungti į juos visus, norinčius susipažinti, atrasti, pamatyti, prisistatyti žmonėms, kurie mano esant kitaip.

„XXI a. Šešėliai – tai simbolinis priminimas, jog už jų slepiasi labai daug neįprastų kūrėjų, menininkai dažnai lieka savo laikmečio periferijoje, ypatingai dabar, kai viskas persikelia į virtualias erdves. Savo idėjiniu renginiu norime juos atrasti ir reprezentuoti, supažindinti visuomenę su nauja karta. Kiekvienas susipažinti galės nemokamai, jaukioje bei neformalioje atmosferoje.“ – renginio koncepciją apibrėžia renginio kuratorė, menotyrininkė Kamilė Pirštelytė – „Visi nori revoliucijos – menininkai ne ką mažiau. Šiuo atveju, gal pasirodys per daug skambūs žodžiai, tačiau tai bus maža poetinė revoliucija skatinant bendruomeniškumą ir domėjimasi vieni kitais. Tiesa, temos ir cenzūros nebuvimas taip pat bus revoliucingas.“

Išlįsti iš šešėlių naujus autorius padrąsins kviestiniai vakaro svečiai, žinomi Lietuvos rašytojai – Tadas Žvirinskis, Kęstutis Navakas. Taip pat, renginį atidarys vakaro viešnia, žinoma savo išraiškingu balso tembru ir teatrališkumu scenoje – dainininkė Migloko. Renginio eigoje šešėlių teatro principu bus pristayti naujos kartos rašytojai iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos bei kitų miestų, reprezentuosiantys bundančią XXI a. lietuvišką literatūros sferą. Vieni autoriai jau grindžia kelią debiutinėmis knygomis (apie tai, ko negalima sakyti merginai bare ar kaip keliauti po rudens epidemija sergantį pasaulį, sukurtą septyniolikmetės merginos). Kiti – tikisi atrasti savo skaitytoją tarp renginio žiūrovų, taip kaip jūs tikitės tarp jų atrasti savo šiuolaikinį rašytoją, galėsiantį nurungti užsienio favoritus. Kartu tai būdas realiuoju laiku stebėti naujų kultūrinių srovių gimimą ir diskutuoti: ar sutinkate su tokio paveldo kūrimu ir perdavimu ateities kartoms? Ar už ironijos, grostesko, aštrių išsireiškimų nesislepia pasimetęs naujos kartos nerimas?

 

„Prancūzai trečią lapkričio ketvirtadienį mini jauno vyno šventę. Ar pavyks Kaune pradėti ir įtvirtinti naują lietuvišką tradiciją - ketvirtąjį lapkričio ketvirtadienį minėti kaip jaunų poetų, rašytojų ir džiazo muzikantų šventę? Pamatysim.“, - apie projekto tęstinumą kylančių minčių neslėpia projekto bendrakuratorė, menotyrininkė Monika Valatkaitė. – „Abejingumą, nejautrumą ir iš ankstinį nusistatymą bandysime gydyti Šešėlių kūryba.“

 

Modernios bohemos sintezę pristatančios VDU menotyros studentės – renginio kuratorės – klausia ir atsako: Ar jums patiks šiuolaikiniai kūriniai? Spręsite jūs. Kokie laikai, tokia ir kūryba - poezija, proza kalbės ne tik apie meilę ir mirtį. Pelėsiais ir kerpėmis apaugusios strofos liko praeitame amžiuje.

________________________________________

Renginio kuratorės  - Vytauto Didžiojo universiteto menotyros studentės (Monika Valatkaitė, Deimantė Patumsytė, Kamilė Pirštelytė, Agota Jakaitė).

Rėmėjai:  VDU bendruomenė, gyvos muzikos klubas ORIXO, CineFX dekoratoriai, NFQ Technologies, Lietuvos literatūros ir tautosakos institutas, leidykla "Tyto alba", Sarlota DESIGN.

 

Facebook: https://www.facebook.com/events/314785098905066/