Odė meilei pagerbiant Lietuvą

Ignotas Vilkas 2018-02-19

Kaip niekad saulėta ir šilta vasario 14-oji kvieste kvietė visus išlįsti laukan ir dalintis geromis emocijomis su aplinkiniais. Tai savotiška įžanga prieš didžiausią šių metų šventę – vasario 16-ąją. Artėjant šiai iškiliai šventei netrūksta renginių nei koncertų salėse, nei miestų ir miestelių gatvėse.

Kamerinis ansamblis „Vilniaus arsenalas“ pakvietė savo ištikimiausius klausytojus į tradicinį Valentino dienos koncertą „Žiemos divertismentas. Šokio sūkury“. Ansamblio nariai Laima Šulskutė (fleita), Rolandas Romoslauskas (altas) ir Sergėjus Okruško (fortepijonas) sukūrė tikrą šventę dvigubai progai.

Koncertą pradėjo argentiniečių kompozitoriaus Astoras Piazzolla (1921–1992) įspūdingi keturi tango iš ciklo „Keturi metų laikai Buenos Airėse“. „Žiema“, „Pavasaris“, „Vasara“ ir „Ruduo“ skambėjo vienas po kito leidę publikai pasinerti į visų sezonų nuotaikas ir emocijas. Itin sudėtingos harmonijos bei dinamikos elementų perteikti kūriniai neleido atsikvėpti nei muzikantams, kurie muzikavo pasinėrę į Argentinos jausmų verpetą, nematydami nieko aplink, nei publikai, kuri nė nekrustelėdama išklausė visą pusvalandį trukusį ciklą. Pasibaigus kūriniui žiūrovai ilgai plojo ir nepaleido muzikantų.

Toliau buvo atlikti du lietuviški kūriniai. Ansamblis grojo jausmingąją „Habanerą“ altui ir fortepijonui iš kino filmo „Adomas nori būti žmogumi“, pastatyto 1959 m. Filmui muziką sukūrė kompozitorius Eduardas Balsys (1919–1984), o aranžavo Anatolijus Šenderovas. Antrasis kūrinys – Teisučio Makačino (g. 1938) „Iš paraštės“. Abu šie muzikiniai šedevrai paliko neišdildomą įspūdį ir leido pajusti meilę Lietuvai, kurioje yra beprotiškai daug gerų ir šviesių dalykų. Ypač tai leido pajusti T. Makačino muzika.

Koncertui artėjant į pabaigą publikos laukė staigmena – nuskambėjo itin retai Lietuvoje atliekamo amerikiečių kompozitoriaus George‘o Gershwino (1989–1937) operos „Porgis ir Besė“ fragmentai. Tai unikali opera apie juodaodžių gyvenimą, kur veiksmas vyksta Niujorke. G. Gershwinas yra žymiausias simfodžiazo srovės atstovas, derinantis džiazą ir afroamerikiečių muzikinį folklorą su europietiškąja muzikos klasika. Šį kartą jo kūrybą atliko tik fleita ir fortepijonas.

Na, o koncerto pabaigai susirinkę klausytojai vėl grįžo į Argentiną – nuskambėjo A. Piazzollos tango „Angelo mirtis“, „Oblivion“ ir žymusis „Libertango“. Šie kerintys ir ugningi kūriniai yra tikras muzikos lobynas, koncertuose Lietuvoje grojami gana retai. Todėl „Vilniaus arsenalas“ nudžiugino publiką ne tik šventine nuotaika, bet ir muzika, kuri verta skambėti kasdien – už ją esame be galo dėkingi.