Atviri NORD+MIX koncertai erdvinio garso sferoje

2017 m. balandžio 19–28 dienomis Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) muzikos inovacijų studijų centre (MISC) vyksta intensyvūs NORD+MIX kursai. Jų metu 24 studentai iš 8 Šiaurės ir Baltijos šalių – Danijos, Estijos, Islandijos, Lietuvos, Latvijos, Norvegijos, Suomijos ir Švedijos – savo akustinės ir elektroakustinės muzikos kūrinius skleis erdvinio garso sferoje, kuri specialiai šiam projektui buvo sukonstruota Profsąjungų rūmų patalpose įsikūrusiame klube „Pelėda“.

Erdvinio garso sfera suteikia galimybę muzikos klausytis ne iš kolonėlių, kaip esame pratę, bet iš visų pusių – tiek horizontaliomis, tiek vertikaliomis kryptimis – skambančioje erdvėje. Dėka „AmbiX“ sistemos, garsiniai objektai yra „padedami“ kupolo formos erdvėje, kurią gaubia 17 kolonėlių. Tokiu būdu klausytojai yra panardinami muzikos erdvėje, kuri primena natūralų mus supančių garsų pasaulį. Į šią garsinę laboratoriją projekto dalyviai gilinasi visų kursų metu.

Kūrybines idėjas įgyvendinti padeda ir paskaitas apie erdvinį garsą bei elektroakustinę muziką veda: Hans Peter Stubbe Teglbjærg (Danijos karališkoji muzikos akademija), Einike Leppik (Estijos muzikos ir teatro akademija), Christoffer Berg (Geteborgo universiteto muzikos ir teatro akademija), Rolands Kronlaks (Jāzeps Vītols Latvijos muzikos akademija), Mārtiņš Viļums, Mantautas Krukauskas (Lietuvos muzikos ir teatro akademija), Ríkharður H. Friðriksson (Islandijos menų akademija), Kent Oloffson (Lundo universiteto Malmės muzikos akademija), Anders Tveit (Norvegijos muzikos akademija), Andrew Bentley, Alejandro Olarte (Sibelijaus akademija), Matthias Kronlachner (erdvinio garso įrankių „AmbiX“ kūrėjas). Techninius klausimus padeda spręsti LMTA muzikos inovacijų centro darbuotojai (Julius Aglinskas, Jurgis Jarašius, Vytenis Gadliauskas) bei specialiai šiam renginiui į Lietuvą atvykęs erdvinių garso sferų Vilniuje kūrėjas Matthias Kronlachner iš Vokietijos. Projekto koordinatoriai: Rima Rimšaitė (Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Tarptautinių ryšių skyriaus vedėja), Mantautas Krukauskas (Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Muzikos inovacijų studijų centro vedėjas).

Kūrybines dirbtuves vainikuos du koncertai. Balandžio 25 d., antradienį, 18 val. erdvinio garso sfera paverstoje Profsąjungų rūmuose įsikūrusio klubo „Pelėda“ didžiojoje salėje skambės elektroakustinės muzikos premjeros. Kompozicijų autoriai: Xavier Bonfill, Niklas Ottander (Danijos karališkoji muzikos akademija, Kopenhaga, Danija), Doris Hallmägi, Mikhel Tomberg, Henri Viies (Estijos muzikos ir teatro akademija, Talinas, Estija), Goda Marija Gužauskaitė (Lietuvos muzikos ir teatro akademija, Vilnius, Lietuva), Terje Sylvarnes (Norvegijos muzikos akademija, Oslas, Novergija), Walter Sallinen (Sibelijaus akademija, Helsinkis, Suomija). Koncerto metu ne tik išgirsime elektroakustinės muzikos premjeras ambisoninėje erdvėje, bet ir pamatysime menininkų projekcijas (Austė Urbanavičiūtė ir kitų), kurių realizacijai bus pasitelktas specialus vaizdui erdviškumo suteikiantis ekranas.

Balandžio 27 d., ketvirtadienį, 18 val. jau minėtoje „Pelėdos“ klube nuskambės akustinės ir gyvosios elektronikos erdvinio garso koncertas. Kūrinių autoriai: Johanna Kivimägi, Tua Hakanpää (Estijos muzikos ir teatro akademija); Fabian Roos, Adriana Essén (Geteborgo universiteto muzikos ir teatro akademija); Evija Skuke, Armands Aleksandravičius (Jāzeps Vītols Latvijos muzikos akademija); Paulius Bučius, Kristupas Gikas, Dominykas Norkūnas (Lietuvos muzikos ir teatro akademija); Jonatan Sersam, Francesco del Nero (Lundo universiteto Malmės muzikos akademija); Harald Jordal Johannessen (Norvegijos muzikos akademija); Hugh James McDougall Sheehan, Anna Mäkelä, Antti Suomalainen, Camilo Sanchez (Sibelijaus akademija). Jaunųjų kompozitorių kūrinius atliks šiuolaikinės muzikos ansamblio „Synaesthesis“ muzikantai: Vytautas Oškinis (fleita), Artūras Kažimėkas (klarnetas, bosinis klarnetas), Monika Kiknadzė (altas), Marta Finkelštein (fortepijonas), Estijos muzikos ir teatro akademijos ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos šiuolaikinės muzikos ir improvizacijos studentai Tua Hakanpää (vokalas), Dominykas Norkūnas (gitara) ir Kristupas Gikas (fleita).

Įėjimas į koncertus nemokamas – maloniai kviečiame!