Daikto būtis

Filosofas Arvydas Šliogeris knygoje „Daiktas ir menas“ svarsto,  jog meno kūriniai gali būti suvokiami kaip turintys daiktiškąją būtį. Anot jo, kaip daiktai kūriniai gali būti „išlukštenti“ iš visų žinomų praktinių funkcijų, prasmių ir santykių. Tad žvelgti į meno kūrinį galima kaip į daiktą, kuris atsiskleidžia kaip išskirtinis esinys.


Panašų žvilgsnį į meno kūrinį patiri užsukęs į (AV17) galeriją, kurioje šiomis dienomis veikia skulptūros, instaliacijos ir performanso menininkės Rūtos Butkutės personalinė paroda „Somersault“. Ši paroda – tai judančio objekto choreografija, kuria menininkė siekia tyrinėti kūno ir objekto santykį per judesį. Parodoje jungiamos įvairios medijos: skulptūra, videodarbai, keramika ir performansas. Erdvė sudaryta iš įvairių formų ir medžiagų objektų, tai tarsi skulptūrinė instaliacija, kurią papildo videoįrašai su juose užfiksuotais judesio performansais. Taigi – patenki į erdvę, pilną daiktų.


Vienos iš dviejų parodos salių bene didžiausias ir ryškiausias parodos akcentas – ilgų, tarpusavyje sujungtų, metalinių vamzdžių skulptūra. Šalia kelių tapybos kūrinius primenančių darbų ir porcelianinės „plokštės“ įkomponuotas susuktas guminis objektas primena „laistymo žarną“ ar lanką. Antrojoje salėje tarp kitų skulptūrų padėtas metalinis rėmas, ant žemės guli plastikiniai minkšti „kilimėliai“. Išvardinau tik kelis objektus, visuma kelia įspūdį, kad jau esi juos matęs ir čiupinėjęs. Jų formos ir medžiagiškumas atrodo žinomi. Tačiau tokia patirtis apgaulinga – šie daiktai nesileidžia atpažįstami. Jie nauji ir kitokie.  Akivaizdu, jog šie objektai atsirado iš kažko kito. Perdirbti daiktai tarsi nusimetė jiems primestą, prieš tai turėtą būtį, prasmę, funkciją ir štai dabar atrado savo prigimtinę, užslėptą būtį.


Tai suvokus, jau nebemėgini jų „atpažinti“. Imi tiesiog juos stebėti. Juos pačius, kaip savaime ir čia fiziškai esančius. Bandai kurti santykį: tyrinėji tekstūrą, formą, medžiagiškumą. Aptinki, kad vieni daiktai metaliniai, kieti, lygūs, kiti – plastmasiniai, grublėti, minkšti, dar kiti – keramikiniai ir porcelianiniai. Dar įdėmiau įsižiūrėjus pamatai jų pakrypimą, išsidėstymą erdvėje, pastebi formas ir santykį su kitais daiktais. Nejučiomis pajunti, kaip šie daiktai ima pamažu tau „išsilukštenti“.
Dar aiškiau šių daiktų „užslėptoji“ būtis atsiskleidžia per likusią parodos dalį – videoįrašus. Keliuose iš jų skleidžiasi žmogaus ir skulptūrinio objekto tarpusavio santykis. Šis santykis kuriamas vykstant veiksmui: žmogus judina daiktą, bandydamas atskleisti jo prigimtinę judesio raišką. Štai, pavyzdžiui, vaizdo įraše („Equilibrate“) pamatai kaip ieškoma tarpusavio balanso. Pajunti įtampą tarp dviejų, skirtingos prigimties kūnų. O štai kitame įraše („Spell Action“) pastebi, kaip juda prieš tai minėtoji metalinių sujungtų vamzdžių skulptūra. Žiūrėdamas šį įrašą negali neatkreipti dėmesio į šios figūros svorį, formą ir medžiagiškumą. Nejučiomis  imi fiksuoti, kaip ji yra išlankstoma ir sulankstoma, kokia kryptimi juda, kaip keičiasi žmogaus kūno pozicija ir padėtis. Kitaip sakant, dar labiau įsijauti į skulptūros, kaip daikto, esinį.


Taigi, ši paroda atveria matymą, jog įmanomas ir kitoks daikto suvokimas, kad daiktas gali atsiverti ir kitaip nei esame įpratę jį matyti ar naudoti. Daiktas gali virsti meno kūriniu. Parodos autorė taip pat nesibaimina savo skulptūrų vadinti daiktais. Netgi, atvirkščiai, viename interviu bei keliuose buvusių parodų aprašymuose ji užsimena, jog vienas iš jos kūrybos tikslų – atskleisti kitokias, t.y. paslėptas ir uždengtas, daikto savybes ir funkcijas. Rūtos Butkutės parodoje „Somersault“ kaip tik ir atsidengia toji prigimtinė, užslėptoji daiktų būtis. Pavykus „išlukštenti“ šiuos daiktus iš įprasto suvokimo apie juos, atsiveria netikėti ir dar nepažinti objektai. Jų nepriklausoma būtis verčia kurti santykį, ieškant naujų to paties daikto patyrimo būdų. Ir galbūt, kaip yra minėjęs Šliogeris, tai padeda daikto būtyje pamatyti grožį.

Paroda veikia iki lapkričio 30 d.

Lapkričio 27 d. Rūtos Butkutės performansą „Užburtas veiksmas“ („Spell Action“) Šiuolaikinio meno centre pristatys atlikėjos iš Olandijos.