Eglės Velaniškytės paroda „Būties lengvumas. Čia ir dabar“ Kauno paveikslų galerijoje

2018-05-08

Lygiai prieš dvidešimt ketverius metus Kauno paveikslų galerijoje tapytoja Eglė Velaniškytė rengė personalinę parodą, įrėminančią kūrybos Salake – Sabalunkų vienkiemyje (Zarasų r.) periodą. Po beveik ketvirčio amžiaus menininkė sugrįžta į tas pačias galerijos erdves su paroda „Būties lengvumas. Čia ir dabar“, kurioje pristato ne tik savo, tačiau ir vyro – skulptoriaus Gedimino Borisevičiaus (1972–2012) bei vaikų: Mindaugo, Kotrynos ir Miglės kūrinius.

Menininkė tęsia 2016-aisiais pradėtą tapyti paveikslų seriją „Aš ateinu“, kurioje priartėja prie Jėzaus Kristaus. Drobėse, pasakodama Dievo istoriją, tačiau greta Jo vaizduodama šeimos narius, artimuosius, atmintyje įstrigusius nepažįstamuosius, tapytoja atveria sakralumo netobulumą ir priartina jį prie žmogaus. Jis atsiskleidžia neretai skaudžiose, ribines situacijas vaizduojančiose scenose. Ekspresyvi tapybinė kalba, kurią drobės sugeria paviršiuje išskleisdamos žemiškų tonų ir pustonių paletę, nuskaidrinama auksinio švytėjimo, išryškinančio dinamiškas paveikslų kompozicijas. Bet dinamika darbuose nėra ryškiai išreikšta, energinga, kadangi kyla ji ne iš pasipriešinomo ar kovos. Kūriniuose ji išlaikoma tiek, kad atskleidžia dabarties akimirką – sklidiną rimties, susitaikymo ir vilties.

Nors pagrindinę E. Velaniškytės pristatomų paveikslų dalį sudaro 2011–2018 m. laikotarpio kūriniai, tačiau šioje parodoje galima pamatyti ir anksčiau kurtus darbus, drobes, tapytas Salake (Zarasų r.). Eksponuodama kelių kūrybinių periodų kūrinius, tapytoja atskleidžia savo santykį su bibline tema – jo kaitą, slinktis ir kelią link Dievo.

Parodoje eksponuojami menininkės vyro, skulptoriaus G. Borisevičiaus darbai – per 200 piešinių, skulptūrų fotografijų, rodomų vaizdo projekcijoje ant sienos. Nebe pirmą kartą E. Velaniškytė greta savo paveikslų eksponuoja ir vaikų kūrinius. „Be jų man neįdomu“, – sako tapytoja. Vyriausias sūnus Mindaugas pristato fotografijas, vidurinioji dukra Kotryna – tapybos darbus, jauniausioji Miglė – tapybą, piešinius, grafikos kūrinius.

 

Susipažinti su menininke ir jos darbais iš arčiau bus galima edukaciniame renginyje „Autorius pristato savo parodą“  gegužės 24 d. 17 val., Kauno paveikslų galerijoje.

 

Paroda „Būties lengvumas. Čia ir dabar“ veikia 2018 05 17 – 2018 06 17, Kauno paveikslų galerijoje (K. Donelaičio g. 16, Kaunas)