Babel Mnauar paroda „Siekis“ GRAFO galerijoje

Grafo inf. 2018-03-07

Babel Mnauar yra palestiniečių kilmės menininkas, gyvenantis Suomijoje. GRAFO galerijoje jis pristato savo pirmąją personalinę parodą Lietuvoje, kurioje eksponuojami naujausi autoriaus tapybos darbai bei mažosios plastikos kūriniai sukurti kūrybinio kelio pradžioje. Paroda „Siekis“ – tai menininko pasakojimas apie gyvenimo kelionę, kuri prasideda Vidurio Rytuose ir tęsiasi iki Pietų bei Šiaurės Europos šalių. Tai istorija apie žmones ir apie tai, kas juos jungia, vienija ir leidžia pasitikėti.

„Daugiakultūrinė arena, pilna įvairiausių tautybių žmonių, yra jungiama vieno dalyko – humaniškumo. Nesvarbu, iš kur mes esame kilę, žmonių tarpusavio santykis yra vienodas ir tai yra mano istorija apie vienybę.”

Šokančios figūros, judančios subtiliais, lengvais ir ritualistiškai geometriškais judesiais yra pagrindiniai Babelio kūryboje veikiantys personažai. Elegantiškų ir galantiškų formų ištįsę abstrahuoti herojai menininko paveiksluose veikia pagal savo taisykles. Susiglaudę, apsikabinę, vietomis susilieję veikėjai kalba viena – kūno kalba – ir tik per fizinius pojūčius, asociatyvias nuorodas jie pasakoja žiūrovui apie artumą, bendrumą ir meilę. Apie siekį dalintis ir bendrauti.

Šioje abstrakčioje istorijoje pagrindinėmis nuorodomis ir ženklais tampa ryškios, tarpusavyje kontrastuojančios spalvos bei medžiagiškumas ir tekstūra. Naudodamas įvairias technikas ir metodus tiek tapyboje, tiek mažojoje plastikoje menininkas siekia sukurti vaizdą, kurį galima ne tik matyti, bet ir išgirsti. Išgirsti mintyse ir vaizduotėje. Dėl to žaisdamas įvairiausių spalvų palete menininkas perteikia ir visą spektrą jausmų ir pojūčių, kuomet abstrakčios figūros metafiziškai mums pasakoja apie gėrį, šilumą ir santykį.

Paroda GRAFO galerijoje (Trakų g. 14, Vilnius) veiks iki kovo 31 d.