Sodų žydėjimas žiemą

Nors žiemos speigai prasidėjo pavėluotai, užklupti esame stipriai. Kur – 15, kur – 22. Visgi sniegas užgožė ne visus šiaurės užkaborius. Yra vieta, kur gėlės gausiai žydi žiemą. Žiemos sodas? Toli gražu. Veikiau – knygų sodas. Ir visai ne Anos Kareninos ir Džeinės Eir žiedai šį kartą keri.

Sausio 7 d. Palangos miesto savivaldybės viešojoje bibliotekoje tapytoja Dalia Skridailaitė pristatė naujausių darbų ciklą „Keturios gėlių soduose“.  Viena didžiausių autorės silpnybių – gėlės – tapo apskritai vienu stipriausių bruožu tapyboje. Gėlės – šios parodos pamatas. Bujojanti geltona, prasiskleidžianti rožinė, kerinti burgundiška raudona. Pirmame plane pamėgtos autorės spalvos suderintos su nauju koloritu. Tapytojai nebūdingas žydrai žalsvas fonas ryškiaspalvių žiedų puokštėms – besitęsiančios kūrybinės paletės ieškojimų atspindys. Puikiai derantis ir atskiriantis naują darbų ciklą nuo ankstesnių. O juk ir žiema, tad kaip be ledu dvelkiančių atspalvių? Gal fonas – tai odė jūrai, kur pakrantėje autorė pasitinka naujus metus, renka sūrimo nugludintas šukes ir sukasi vėjo verpetuose? 

Ant savo žiedų gėlės iškelia kitą neatskiriamą kūrėjos puoselėjamą temą – moteris. Moterys – jautrios būtybės. Išgyvena meilės sopulį ar beribį atsidavimą vaikui. Ypač gyvenančios Skridailaitės drobėse. Daug vyrų tapo moteris. Savo meilužes, žmonas, stiprių literatūrinių protagonisčių portretus. Ir vis dėlto joks vyras nepažįsta moters taip, kaip pažįstame save pačios. Kontūriniu veidu ar visai be jo, Skridailaitės moteris stebėtoją pasiekia daugialypė. Tad neaišku, ar tikrai jos tik keturios. Jautrios ir trapios iš pirmo žvilgsnio. Viliokės, koketuojančios nusmukusia nuo peties naktinės nailoninės  suknelės petnešėle. Atsigręžia per petį, bet iki galo nelenda žiūrovo širdin. Jūra turi krantą, į kurį atsimuša. Šios moterys taip pat turi aiškią ribą, kur gyvena, ir joms, rodos, mielesnis jų pasaulis. Bet kažin kaip malonu stebėti šias šatenes. Jų pasaulyje saugu. Kvepia rožėmis ir jūros sūrumu.

Niekam nematant, užmigus gėlėms palydovėms, moterys išrioglina nuo drobės. Sėdmenimis perbraukia septynias pianino oktavas. Pianoforte[1]. Sklaido senus ir naujus leidimus. Gurkšnoja paslėptą parodos atidarymo vyno likutį. Krizena. Auštant vėl susislapsto drobėse. Ištirpsta veidai ir pažįstame jas skirtingai rytoj.

 

Paroda veikia iki vasario 2 d.

Palangos miesto savivaldybės viešoji biblioteka, skaityklos salė

Dirba pirmadieniais penktadieniais  nuo 10 iki 19 val., šeštadieniais nuo 10 iki 16 val.

 

 

 

[1] It. „tyliai – garsiai“