Langai kelionei laiku

Agnė Palilionytė – jaunosios kartos tapytoja. Dailės mėgėjams atpažįstama iš darbų ciklo „Šalti bučiniai“, vaizduojančio H. Hesės „Stepių Vilko“ mylimąją Herminą. Spalio 5 d. Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus bibliotekoje autorė pasirodė naujame amplua atverdama duris į parodą „Šušu šalyje“, skirtą vaikams.

Paroda atidaryta minint 65-ąjį Adomo Mickevičiaus bibliotekos gimtadienį. Atsitiktinai ar ne, tapytoja sukūrė langų į praeitį ciklą. Porėmiai aptraukti drobe, o ant jos galime matyti pasaulio prisiminimą dailininkės akimis. Keliaudama laiku autorė prisimena vaikystę, kuomet atrado mėlyną spalvą ir prisijaukino, rodos, šaltą atspalvį, bet sielai šilčiausią. Ne sykį girdėta sakant: moters širdis gili kaip vandenynas. Gal todėl autorei mėlyna spalva tokia artima. Jūrų ir vandenynų srovėse lūžtančios bangos atsiskleidžia skirtingais atspalviais prieš saulę. Tokios audringos srovės glūdi ir autorės sąmonėje. Lūžtančiose mėlio bangose slypi ir maža vėjavaikiška mergaitė, ir suaugusi, gyvenimo džiaugsmu trykštanti Hermina.

 

„Šušu šalyje“ atgyja tapytojos mažosios dienos. Lendančios praeities pabaisos iš po lovos virsta spalvotais nykštukais. Mylimiausias vaikystės meškinas savo kambaryje čia spardo kamuolį, čia brauko kryžiukų nuliukų žaidimą. Kiek džiaugsmo aidų nuskamba vaikystės prisiminimuose regint pirmą laimėjimą. Aplink mažuose kvadratėliuose atpažįstami autorės mėgstamos pasakos „Pelenė“ darbštūs paukštukai, siuvę iškilmių suknelę. Čia pat popierinės vaikystės pelenės virsta sparnuotais angelais, kurių negąsdina piktos fėjos. Jas sergsti mėlyni karaliai. O visa vaikystė pastatyta ant kalno stovinčiame mažame namelyje.

 

Autorė tikisi ne tik džiuginti parodos lankytojus darbais, tačiau ir būti tarpininke. Padėti jauniems tėveliams susigražinti prisiminimus apie jų vaikystę ir perduoti savus atsiminimus vaikams. Tai paroda žmonėms, užaugusiems laikais, kai vaikai dūko ir krykštavo kieme, virtusiame beribiu žaidimų lauku. Frontą vaikai būtų saugoję per naktis, jei tėvai nebūtų viję kambarin. Tikri nuotykiai su nubrozdintais keliais ir mažos ašaros, prapuolančios pasiteiravus „Ar zuikį pagavai?“. Išradingumas trykšdavo per kraštus. Visi daiktai įgaudavo daugiau gyvybių nei būta iš tiesų. Vaikystė, kuriai reikėjo tiek nedaug, o virto ištisais pasauliais.

 

Ar dar pamenate savo vaikystę?  

 

Paroda veikia iki lapkričio 13 d.

A. Mickevičiaus viešoji biblioteka, Vaikų skyrius (Vilnius, Trakų g. 10)

Dirba pirmadieniais – penktadieniais nuo 11 iki 19 val.

Paroda nelankoma valstybinių švenčių dienomis.

Įėjimas – nemokamas.